FC Emmen

Stadionplein 1
7825 SG
Emmen
www.fcemmen.nl
facebook twitter

FC Emmen is een Nederlandse voetbalclub uit Emmen, die werd opgericht op 21 augustus 1925. De club speelt sinds 1985 profvoetbal en komt sindsdien uit in de Eerste divisie. Het is de enige profvoetbalclub uit de provincie Drenthe. De traditionele uitrusting van FC Emmen bestaat uit een rood shirt met een verticale brede witte baan in het midden, een witte broek en witte kousen met rode strepen. Thuiswedstrijden worden afgewerkt op De Oude Meerdijk.

Geschiedenis

De club werd opgericht op 21 augustus 1925 door Ginus Groothuis en Willem Slik, onder de naam Noordbarge Emmen Combinatie (NEC). Aanleiding was het verdwijnen van alle drie lokale voetbalclubs, enkele maanden eerder. Een jaar na de oprichting ging de club verder onder de naam VV Emmen. In 1926 werd de Drentse Voetbalbond (wat later onderdeel werd van de KNVB) opgericht. De Noordbarge Emmen Combinatie was een van de initiatiefnemers hier van.

De amateurvereniging wist tot 1988 (het moment waarop de profs zich afscheidden van de amateurs) diverse titels te winnen met als hoogtepunt het winnen van het landelijk kampioenschap van de zondagamateurs. In 1955, een jaar na de invoering van het betaald voetbal, had Emmen al de mogelijkheid om toe te treden tot de profs. Op een ledenvergadering werd echter besloten dat niet te doen. Nadat in 1971 het naburige SC Drente uit het betaald voetbal werd weggesaneerd, bleef er de behoefte aan betaald voetbal in Drenthe. In 1985 besloot Emmen (na een jaar uitstel, om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen), de overstap naar de eerste divisie, en daarmee het betaald voetbal, te maken. De eerste drie jaren bleef het een vereniging maar in 1988 werd een scheiding tussen amateur- en betaald voetbal aangebracht, waarna het eerste elftal van de VV Emmen in de vierde klasse werd ingedeeld. De profclub heette vanaf dat moment stichting betaald voetbal Emmen.

In mei 2005 werd de naam veranderd in FC Emmen. In de eerste divisie ontwikkelde Emmen zich na enige jaren tot een in sportief opzicht stabiele ploeg, die geregeld de nacompetitie haalde, maar tot nu toe niet één keer naar de eredivisie promoveerde. Sinds de toetreding tot het betaald voetbal dreigde een aantal keren een faillissement voor de club, maar zowel in de seizoenen 1986/1987, 1991/1992, 2004/2005 als in 2011/2012 wist FC Emmen te overleven.

Embleem

Bij de toetreding tot het betaalde voetbal in 1985 hanteerde de profafdeling hetzelfde embleem als de amateurafdeling. In 1988 werd een scheiding tussen amateur- en betaald voetbal aangebracht en ging de profclub verder als Stichting Betaald Voetbal Emmen, hoewel in de praktijk veelal werd gesproken van BVO Emmen (waarbij BVO staat voor Betaal Voetbal Organisatie). Begin jaren ‘90 werd daartoe ook een nieuw logo ingevoerd. De veronderstelling was dat bij een profclub een zakelijk, strak en modern logo hoorde. In 2005 besloot de club terug te grijpen op de historie: de naam werd veranderd in FC Emmen en er kwam een nieuw, traditioneel embleem. De belangrijkste elementen in het embleem zijn, naast de clubnaam; het in ere herstelde rood-witte wapen, een klassieke leren bal, het oprichtingsjaar 1925 en de kenmerkende onderdelen van de Drentse vlag (de toren en zes sterren).

Tenue

In de beginjaren speelde de club in rood-zwarte tenues, overgenomen van een van haar voorgangers, VEV (Vlug en Vaardig). Al snel werden de kleuren veranderd naar groen-wit en later naar het rood-wit waar de club ook nu nog in speelt. In het begin van de proftijd werd op verschillende manieren aan die kleuren invulling gegeven, maar vanaf het seizoen 1993/94 werd teruggegrepen naar de traditionele uitrusting; een rood shirt met een verticale brede witte baan in het midden (en veelal een witte broek). In de seizoenen 2008/09, 2009/10 en 2010/11 speelde FC Emmen vaak in hoofdzakelijk witte shirts, door problemen omtrent de levering van juiste tenues. Per ingang van het seizoen 2011/12 speelt de club weer in de traditionele uitrusting. De uittenues van FC Emmen verschillen per seizoen. In de seizoenen 2013/14 en 2014/15 speelt de club in een zwart tenue met een verticale brede paarse baan in het midden.

Clubliederen

Het clublied van FC Emmen is sinds de toetreding tot het betaald voetbal Rood Wit Aan De Bal van Black Lake. Daarvoor was Mijn Rood Wit Hart het clublied. Door de jaren heen zijn er enkele nieuwe liederen bij gekomen waaronder Emmen Mijn Voetbalstad van Henk Wijngaard. Bij thuiswedstrijden worden drie liederen op een vast tijdstip afgespeeld; Explode van Jordan & Baker bij de opkomst, een versie van het Drents volkslied door Mooi Wark tijdens het omroepen van de opstelling van FC Emmen en het Rood Wit Aan De Bal bij een doelpunt van de thuisploeg.

FC Emmen Museum

Sinds 18 november 2005 heeft de club een eigen museum, gevestigd in het hoofdgebouw van de De Oude Meerdijk. Het museum werd geopend in het bijzijn van onder andere burgemeester Cees Bijl en commissaris van de Koningin wijlen Relus ter Beek. Vrijwilligster, en initiatiefnemer van het museum, Elly Rodenburg werd tijdens de opening onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het museum is tijdens kantooruren geopend en gratis toegankelijk.

Rivaliteit

De aartsrivaal van FC Emmen was (in het betaald voetbal) SC Veendam, tot het faillissement van de laatst genoemde club in maart 2013. In de amateurperiode was er sprake van rivaliteit met streekgenoten VV C.E.C. en CVV Germanicus en plaatsgenoot WKE. De grote rivaal destijds was echter VV Zwartemeer, het latere SC Drente. Hoewel SC Drente inmiddels niet meer bestaat en FC Emmen al decennialang niet meer in competitieverband uitkomt tegen de overige clubs leeft bij een deel van de (met name oudere) aanhang van deze clubs nog altijd een rivaliteitsgevoel jegens FC Emmen.

Stadion

Thuiswedstrijden van FC Emmen worden afgewerkt in een multifunctioneel stadion, gelegen aan het Stadionplein, op sport- en businesspark Meerdijk. Het stadion zelf heette oorspronkelijk ook Stadion Meerdijk. Het complex droeg twaalf jaar lang (vanaf het van het seizoen 2001/02 tot en met het seizoen 2012/13) de (sponsor)naam Univé Stadion, maar de meeste Emmenaren spraken desondanks nog gewoon over de Meerdijk. Van 2014 tot 2017 heette het stadion de JENS Vesting. Met ingang van 1 januari 2018 werd het stadion omgedoopt tot 'De Oude Meerdijk.

Amateurvoetbal

In het amateurvoetbal boekte de club vele successen. In het seizoen 1928/1929 werd Emmen voor het eerst Drents kampioen. In 1946 promoveerde de club naar het hoogste niveau; de Eerste Klasse (Noord) van de KNVB, waarin het uiteindelijk drie seizoenen speelde. Het absolute hoogtepunt was echter het jaar 1975; de club luisterde haar 50-jarig bestaan op met het winnen van het kampioenschap van de Hoofdklasse C en het zondag-amateurkampioenschap. De bekendste speler uit de amateurtijd van de club is Jan van Beveren, die later onder andere voor het Nederlands Elftal speelde.

Betaald voetbal

Vanaf het seizoen 1985/1986 speelt FC Emmen in het betaald voetbal. Sindsdien wist de club zich acht keer te plaatsen voor de nacompetitie om promotie naar de eredivisie. Ook werd de club door de VVCS genomineerd als 'club van het jaar 1996'. Daarnaast bereikte de club tweemaal de kwartfinale van de KNVB beker.

Spelers

Sinds de toetreding tot het betaald voetbal in 1985 speelden 363 voetballers één of meer officiële wedstrijden voor de club (bijgewerkt tot en met seizoen 2016/17). Michel van Oostrum speelde de meeste wedstrijden (339) voor de club en maakte tevens de meeste doelpunten (186). Hij werd tweemaal eerste divisie voetballer van het jaar (1995 en 1996) en tweemaal topscorer van de eerste divisie. Jan de Jonge is tweede wat betreft het aantal doelpunten (100) en derde wat betreft het aantal wedstrijden (270). De meeste doelpunten in één seizoen werden gemaakt door Donny de Groot (30), daarmee verdiende hij zowel de titel van topscorer van de eerste divisie, als die van eerste divisie voetballer van het jaar. In het seizoen 2010/2011 werd Tjaronn Chery uitgeroepen tot grootste talent van de eerste divisie. De jongste debutant ooit in een competitiewedstrijd is Dave Padding, hij was bij zijn debuut 16 jaar, 11 maanden en 8 dagen oud.

Supportersvereniging en kidsclub

Sinds 1946 wordt de club ondersteund door supportersvereniging Rood-Wit, die naast de profclub ook de amateurclub Emmen ondersteunt. Sinds 2001 beschikt de supportersvereniging over een eigen supportershome in het stadion, de Dug-Out. Eind 2009 leverde de vereniging een belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van de club door een geldbedrag voor versterking van de spelersselectie ter beschikking te stellen, met handhaving in de eerste divisie als gevolg. Sinds 2014 exploiteert de supportersvereniging alle horecapunten in het stadion, met uitzondering van die in het hoofdgebouw. Sinds 2006 is er ook een zogenaamde kidsclub, speciaal voor aanhangers tot en met 12 jaar. De kidsclub startte onder de naam ‘’de Emmertjes’’, met een mensachtige figuur genaamd Binkie als mascotte. Eind 2010 kreeg de kidsclub een eigen website en daarbij een nieuwe naam, logo en mascotte. Sindsdien is de naam Red White Tigers en de mascotte een tijger genaamd Sibi.

Toeschouwersaantallen

Het hoogste aantal toeschouwers ooit bij een thuiswedstrijd van FC Emmen bedraagt officieel 10.000, hoewel sommige bronnen spreken van 12.000 toeschouwers. Zeker is wel dat het record werd bereikt in het seizoen 1989/1990 in een nacompetitiewedstrijd tegen sc Heerenveen. Door de seizoenen heen vertonen de gemiddelde toeschouwersaantallen een duidelijke relatie met de prestaties van de club.

Deze informatie over FC Emmen is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.